Antikondenzációs filc bevonat

Filces trapézlemez

A vízpára lecsapódás jelensége a szigeteletlen acél tetőhéjazatok esetében fellépő jelenség. Többféle probléma megjelenését okozhatja, így pl.:- korrózió felléphet, a tetőrész elnedvesedését és a lejjebb található anyagok károsodását. Cégünk egyszerű és gazdaságos, de hatékony megoldást kínál a vízpára lecsapódás problémájának megoldására: a páramentesítő filc bevonat alkalmazását. Ez a lemez alsó oldalára ragasztott öntapadó membrán/filc bevonat.

Az antikondenzációs filc bevonat előnyei:

  • a tető belső oldalán a vízpára kicsapódásával keletkező nedvesség elnyelése
  • többlet védelem a korrózió ellen (különösen az aktív kémia környezetű épületekben, pl. istállókban)
  • a standard filc bevonatú trapézlemez és cserepeslemez szigeteléseknél és párazáróknál nagyobb teherbíró képesség, nem bomlik le, tépésálló
  • egyszerű eszközökkel könnyen tisztítható (locsolótömlő vagy magasnyomású mosó)
  • a héjazat hangszigetelési tulajdonságait javítja, ezáltal nem kopog sem a cserepeslemez, sem a trapézlemez a tetőn
  • éghetetlenség, baktérium ellenállóság

A páramentesítő réteg a síklemez tekercsre görgőzéssel kerül fel, még a profilalakítás előtt. Ez ideális felfekvést biztosít a tetőhéjazat teljes területén.

Az antikondenzációs filc bevonat alkalmazása:

A páramentesítő réteget mindenfajta fémlemez tetőhéjazat esetén alkalmazhatjuk. Ilyenek lehetnek többek között a lakó és az ipari épületek, a sportlétesítmények, gabonatárolók, gazdasági épületek és mindenféle nyitott tárolók és előtetők (pl. benzinkutaknál). A filc bevonatú lemezekből igény szerint kialakíthatunk a kínálatunkban szereplő bármilyen 0,5 mm vastag cserepes lemez vagy trapézlemez profilt.

 

Az  antikondenzációs filc bevonat alapvető tulajdonsága:

 

A páralecsapódás akkor kezdődik meg, amikor a levegő állapota eléri a harmatpontot – azt a hőmérsékletet és páratartalmat, amikor a levegő nedvességtartalma elkezd lecsapódni. Erre általában napnyugta idején kerül sor. Éjjel a lecsapódott vízpára lecsöpög a szigeteletlen héjazatról.  A páramentesítő réteg (antikondenzációs filc bevonat) olyan membrán, amelyre a nedvességet visszatartó különleges terméket terveztek, ami egyrészt megakadályozza a lecseppenést, másrészt a trapézlemez szigetelés megfelelően szigeteli a tető héjazatát a vízzel való közvetlen érintkezéstől (lemeztető szigetelés) így nincs szükség a trapézlemez utólagos szigetelésére. Napközben ez a nedvesség elpárolog a rétegből.

 

Épületek esetében a páralecsapódást tovább erősítheti a kialakuló hőmérséklet különbség – az épület belseje meleg marad, miközben a külső hőmérséklet gyorsan csökken. Az acél tetőhéjazatok jó hővezető tulajdonságai erős trapézlemez páralecsapódáshoz vezetnek a meleg helyiségben a tető belső oldalán.

 

Az antikondenzációs filc bevonat hatékony védelmet nyújt a tető héjazatnak és az alatta tárolt anyagoknak a lecsepegés megakadályozásával.

 

A DR!PSTOP antikondenzációs filc bevonat megfelelő működésének feltétele az épület megfelelő szellőztetésének a biztosítása. Mivel a nedves levegő könnyebb a száraznál, a tető alatti térben gyűlik fel. Ahhoz, hogy a páramentesítő réteg napközben leadhassa a nedvességet, szükséges a nedves levegő eltávozásának biztosítása. Ezt figyelembe kell venni a tető megtervezésekor. Az épület tetőszellőzésére vonatkozó egyik megoldás a DIN 4108-3 szabvány előírásai. 

 

FIGYELEM!

 

A felragasztás fix. Az antikondenzációs filc bevonatot nem lehet eltávolítani és újra felragasztani. A filc anyagot gazdasági épületek tetőfedésein alkalmazva ajánlatos évente legalább egyszer átmosni baktériumölő szerrel. A fedés beszerelésekor kiiktatni a kapilláris emelkedés jelenségét. Ezért is kell kézzel eltávolítani a DR!PSTOP bevonatot a tetőeresz és a tető gerinc támasztékaira és keretére. Ezért a profiltól függetlenül minden alsó hullámban rögzíteni kell a támasztékra.